Ahad, 9 November 2014

7 Tips Merawat Tumit Kaki Pecah

Tumit kaki pecah?


Masalah tumit kaki pecah sering dialami kebanyakkan daripada kita. Masalah ini amat merunsingkan kerana sekiranya dibiarkan berlarutan, rekahan akan menjadi semakin besar dan menjejaskan kesihatan tumit kaki malahan akan menyebabkan kesakitan. Hari ini saya kongsikan 7 Tips Merawat Tumit Kaki Pecah ni. 

Tumit kaki merekah menjejaskan kesihatan dan kecantikan kaki


Sebelum merawat tumit kaki pecah, punca-punca yang menyebabkan tumit kaki pecah juga perlu diambil kira agar kesihatan di bahagian ini dapat dipelihara. Antara punca ia berlaku kerana:

· Kulit kering

· Berat badan berlebihan

· Pemakaian kasut yang tidak sesuai

· Alah kepada jenis sabun

· Alah kepada simen lantai

· Mengabaikan penjagaan kesihatan kaki



7 Tips Merawat Tumit Kaki Pecah

Tips 1 ~ Rawatan Getah Betik Muda 

- Ambil sebiji betik muda, potong di bahagian kepalanya untuk mendapatkan getah betik. Kemudian sapukan getah betik pada tumit kaki yang pecah dan biarkan kering. Rawatan ni boleh kita buat setiap hari di rumah.

Betik Muda


Tips 2 ~ Rawatan Belimbing Buluh

- Gosok tumit kaki dengan belimbing buluh sehingga bersih. Kemudian, berus tumit kaki dengan menggunakan berus lembut. Selain melembutkan kulit kaki, ia juga membersihkan segala kekotoran dan menanggalkan sel-sel mati.



Belimbing Buluh


Tips 3 ~ Rawatan Asam Keping dan limau nipis

- Campurkan beberapa keping asam keping dan perahan limau nipis ke dalam baldi berisi air suam. Rendamkan kaki selama 30 minit. Keringkan kaki dan sapu lotion untuk melembutkan tumit kaki.





Tips 4 ~ Rawatan Limau Nipis dan Bawang Putih



- Sapukan tumit kaki yang pecah dengan campuran air limau nipis dan bawang putih yang telah ditumbuk setiap hari sehingga menampakkan hasil.



Bawang Putih ditumbuk halus


Tips 5 ~ Rawatan Embun Pagi

- Geselkan kaki di rumput yang masih berembun pada waktu pagi. Lakukan tiap-tiap hari sehingga merasakan perubahannya.

Embun pagi baik untuk kesihatan tumit kaki

Tips 6 ~ Rawatan Bawang Merah

- Bawang merah dibelah dua. Sapukan pada tumit kaki yang pecah sehingga kering. Ulangi setiap hari sehingga sembuh.

Bawang Merah


Tips 7 ~ Rawatan Gambir

- Hancurkan gambir dan campurkan dengan air. Sapukan campuran ini pada tumit yang pecah.

Gambir


Kalau tak ada masa untuk buat segala macam rawatan kat atas tu, saya cadangkan guna Herbal Blend Shaklee untuk merawat kaki. Sangat mudah sebab Herbal Blend ni didatangkan dalam bentuk tiub yang mudah di bawa ke mana saja dan boleh digunakan bila-bila masa.

Perbezaan sebelum dan selepas penggunaan Herbal Blend








Hubungi saya untuk maklumat lanjut mengenai Herbal Blend dan produk lain. Banyak lagi tips untuk saya kongsikan khas untuk pelanggan saya. 

Jumpa lagi!


Norhanani binti Arshad
Id : 1083265
Fb : Norhanani Arshad
Fb page : Vitamin Cinta Mama Balqis
COD Tg. Malim, Proton City, Gedangsa, Slim River dan penghantaran melalui pos ke seluruh Malaysia.



Isnin, 3 November 2014

Cuti katanya ~ Marina Cove Resort, Lumut

Pada 26 & 27 Oktober 2014 yang lepas, kami sekeluarga berkesempatan berehat-rehat di Marina Cove Resort, Lumut. Sebenarnya ini kali ke-5 kami menginap di Marina Cove bila bercuti ke Lumut. Anak-anak suka menginap kat hotel ni sebab ada water park bersebelahan hotel tersebut.



Marina Water Park.


Water Park yang menarik

Kami bertolak dari Besout (umah mak mertua) dalam pukul 12.30 tengahari dan check in dalam pukul 3 petang. Dapat Apartment tingkat 7. Tu pun dah gayat En. Suami. Nampak je kolam mandi, menjerit-jerit teruna dara tu. Ayong dan Aqil yang paling seronok sebab dalam mandi kolam dengan kakak-kakak dan abang sepupunya.  

Aktiviti kesukaan anak-anak ~ mandi kolam

Dah lama rasanya tak posing berdua. Pengantin lama ginilah... Dah hilang baju sama color macam dulu-dulu. Sekarang punya style..color block.... 
mama biru, papa merah... Kalini memang tak banyak bergambar sebab waktu ni handphone problem. 3-4 hari jugak tak boleh online. 


Embah kata Kak Yong 'gedik'


Aksi bebas




Yang paling seronok masa balik singgah makan kat Restoran Silaturrahim. Sebelum ni ada baca entry rakan shaklee Melissa Jalil berkaitan Restoran Silaturrahim ni. Disebabkan saya penggemar ulam-ulaman, memang nekad harus singgah restauran ni.
Model Restauran Silaturrahim



Aneka masakan lemak dan gulai.





Air dah siap sedia, tinggal letak ais je.

Meriah sungguh. Sampai tak tahu nak pilih lauk apa.

Aneka Ikan Bakar dan Air Asam


Lauk-pauk lagi.



Serius memang meriah sangat lauk-pauk kat restoran ni. Sampai 3 hingga 4 kali saya pusing-pusing memikir nak ambil lauk apa? Harga pun sangat murah dan berbaloi. Hanya RM55 untuk 10 orang makan. Memang lepas ni jadi restoran wajib kalau saya ke sini.












Ahad, 2 November 2014

Testimoni B Complex ~ Hebat Sangat!


Untuk mengetahui sejauhmana keberkesanan B Complex Shaklee, harini saya kongsikan testimoni pengguna yang telah mengamalkan B Complex Shaklee. Pastinya Hebat Sangat!.




Vitamin B-Complex Shaklee


1. B Complex mengatasi masalah bibir kering.

Masalah Bibir kering 
Ibu Pn. Nor mengalami masalah bibir kering dan menggelupas. Setelah pengambilan selama 2 hari, bibir kembali pulih.



2. B Complex membantu menghilangkan sakit belakang badan dan saraf. 

Menghilangkan Sakit Belakang
B complex membantu mengatasi masalah saraf dan sakit belakang kerana  kandungan Asid Folik, B6 dan B12 membantu merendahkan paras homosisteina dalam darah. Kandungan Vitamin B-12 (mecobalamin) pula bantu mencegah dan menumbuhkan semula jalinan saraf yang rosak.



3. B Complex atasi masalah kesuburan dan stress.

Masalah kesuburan dan stress.

Masalah kesuburan kebiasaannya akan menyumbang kepada stress. Stress boleh diatasi dengan pengambilan B Complex secara konsisten dan emosi yang sihat sangat penting untuk kesuburan dan kecantikan kulit.



4. B Complex mengurangkan sakit kepala

Menghilangkan Sakit Kepala dan Stress
Kandungan vitamin B2, B6, B12 dalam B Complex bukan sahaja mampu mengurangkan sakit kepala atau migrain malahan mampu menghindari penyakit-penyakit depresi dan strok. Vitamin B12 juga turut dikenali sebagai vitamin tahan sakit (painkiller). 





Banyak lagi rasanya testimoni pengguna B Complex yang berpuas hati dan berjaya memulihkan kesihatan pada tahap yang lebih baik.

Berminat mengetahui lebih lanjut mengenai produk shaklee? Hubungi saya untuk konsultasi.


Norhanani binti Arshad
Id : 1083265
Fb : Norhanani Arshad
Fb page : Vitamin Cinta Mama Balqis
COD Tg. Malim, Proton City, Gedangsa, Slim River dan penghantaran melalui pos ke seluruh Malaysia.


Sabtu, 1 November 2014

6 Amalan Menjemput Rezeki


Amalan menjemput rezeki ini seharusnya dilakukan tanpa mengira waktu dan keadaan. Ini kerana rezeki itu datangnya dalam pelbagai bentuk. Adakalanya kita dalam keadaan tidak sedar untuk mengakui sesuatu itu sebenarnya adalah rezeki. Di dalam rezeki kita juga sebenarnya ada hak dan rezeki orang lain. Ada rezeki untuk keluarga, ibu bapa, anak-anak, adik beradik dan juga sahabat handai.




Di antara amalan-amalan yang menjemput rezeki ialah:-


Memelihara Solat 
   
~ 5 Kelebihan memelihara solat:-

   i. Diangkat kesempitan hidup dunia
  ii. Dihindarkan daripada azab kubur
 iii. Mendapat buku catatan amalnya melalui tangan kanan.
 iv. Melintasi Titian Sirat sepantas kilat
  v. Memasuki syurga tanpa hisab


Mengamalkan Solat Tahajud

~ Bangun pada sepertiga malam untuk solat tahajud amatlah digalakkan.


Mengamalkan Solat Dhuha

~ Solat Dhuha ialah solat sekurang-kurangnya 2 rakaat pada waktu matahari naik. Rasulullah s.a.w. amat menggalakkan umatnya melakukan amalan ini.Bila melakukan solat dhuha kepada Allah s.w.t. mintalah semoga Allah s.w.t. membuka pintu rezeki. Solat Dhuha merupakan magnet kepada rezeki. 

Solat Dhuha


Berzikir & beristighfar

~ Meminta diampunkan dosa sendiri. Perkara yang paling utama menjamin turunnya rezeki daripada Allah s.w.t. ialah istigfar dan bertaubat kepada Allah s.w.t. Menurut al-Nawawi, taubat hukumnya wajib atas individu Muslim, dengan memperbanyakkan istigfar, Allah s.w.t akan menurunkan rezeki kepada hamba-Nya itu.

Selawat dan beristighfar mohon keampunan.

Memohon Doa

~ Doa merupakan ibadah yang besar nilainya di sisi Allah s.w.t. Mengingati Allah s.w.t sama dengan zikir ataupun doa merupakan penyebab kepada kemurahan rezeki dan keberkatannya, penjauh dari segala bala bencana dan mudarat.

Mereka yang tidak berdoa adalah golongan yang sombong dan bongkak, ini kerana mereka lupa bahawa rezeki itu datangnya daripada Allah s.w.t.


Membanyakkan Amalan Bersedekah

Orang yang banyak bersedekah adalah orang yang tahu akan kebaikan di masa akan datang. Allah s.w.t. telah berjanji melalui firman-Nya bahawa akan menggantikan apa saja yang didermakan di jalan-Nya.


Doa Murah Rezeki



Semoga dengan amalan-amalan yang dikongsikan dapat membersihkan jiwa kita sekaligus menjemput rezeki yang melimpah-ruah agar menjadi pendorong kepada amalan yang lain.

Jumaat, 31 Oktober 2014

Kenali Dr. Forest C. Shaklee ~ Pengasas Shaklee


Kisah Shaklee bermula apabila Dr. Forest C.Shaklee menemukan mutivitamin pertama di dunia iaitu 'Vitalized Minerals'. Bermula dari situ, Dr. Shaklee meneruskan usahanya bagi membantu ke arah kehidupan yang sihat.

Pengasas Shaklee,  Dr. Forrest C. Shaklee



Pada tahun 1956, Dr Shaklee mengasaskan Shaklee Corporation dengan dua orang anaknya untuk mengeluarkan pemakanan tambahan. Shaklee telah memilih pelbagai peringkat model perniagaan pemasaran untuk memasarkan produknya. Bermula pada tahun 1960, Dr Shaklee memulakan pemasaran organik, iaitu produk pembersihan yang mesra alam dengan mesej "semula jadi " dan "mesra alam ". 



Siapakah Dr. Forest C.Shaklee?

Dr. Forest C. Shaklee


Dr Forrest C. Shaklee dilahirkan pada November 1894. Beliau dilahirkan dengan batuk kering dan doktor semua bersetuju dia tidak mungkin akan hidup . Kepercayaan orang tuanya dalam hal-hal alam menyebabkan mereka berpindah ke utara di mana tanah yang subur menghasilkan bahan-bahan pemakanan yang berkualiti. Mereka mengamalkan makanan hasil daripada ladang.

Dr Shaklee berkata peningkatan kesihatan beliau bukanlah satu penyembuhan ajaib tetapi ia berlaku secara semulajadi dan perlahan serta berkaitan dengan pemakanan yang baik , persekitaran yang sihat dan senaman. 

Dr Shaklee memutuskan untuk mengkaji perubatan dan mencipta produk berasakan alam semulajadi kerana keinginannya untuk membina kesihatan seperti kata-katanya:-

"Saya tidak pernah memperlekehkan profesion perubatan tetapi kita adalah dalam dua bidang yang terpisah yang diceburi. Mereka dilatih untuk merawat penyakit dan saya berminat untuk membina kesihatan. "

Dr Shaklee juga memegang ijazah dalam pemakanan, biokimia , falsafah dan ketuhanan.  Shaklee menghabiskan banyak masa di lapangan baru diagnosis X -ray. Bahaya pendedahan berlebihan tidak diketahui sepenuhnya pada masa itu. Pada tahun 1921 beliau bimbang tentang luka bakar ulserasi parah di pinggang kiri dan bahu kiri. Shaklee berjumpa dengan pakar kanser di Chicago, yang disahkan kanser. Diagnosis disahkan di Klinik Mayo di Rochester, Minnesota. 

Dr. Shaklee tidak mengaku kalah dan bertekad untuk terus sembuh demi masa depannya. Dr. Shaklee memulakan program intensif pemakanan dan membuat analisis darah. Dengan hanya makan buah-buahan segar dan sayur-sayuran dan ditambah diet dengan kuantiti yang banyak vitamin dan mineral, luka ulserasi menunjukkan tanda-tanda penyembuhan. Dr. Shaklee yakin bahawa penyembuhannya bergantung kepada sikap positif, kesihatan mental dan nutrisi yang tepat.  

Pada akhir tahun 1922, luka mula sembuh dan telah digantikan oleh tisu yang sihat . Kekuatan dan tenaga beliau juga kembali dan memberi keyakinan tentang pemakanan kesihatan. Shaklee memutuskan untuk menumpukan usahanya untuk penyelidikan pemakanan. Beliau memberi tumpuan kepada membina kesihatan yang baik daripada merawat pesakit yang sakit. Beliau memindahkan keluarganya ke Eugene, Oregon dan kemudian ke Oakland, California.

Pada tahun 1955, Dr Shaklee , yang pada ketika itu berumur 62 tahun menyatakan hasrat kepada dua orang anaknya iaitu Forrest Jr. dan Lee keinginannya untuk merubah masyarakat dalam meningkatkan kualiti pemakanan . Dia ingin memulakan perniagaan untuk mengedarkan makanan tambahan. Pada tanggal 1 April 1956, Shaklee Corporation ditubuhkan untuk memberi makanan terbaik di dunia. 

Melalui kajian, pengalaman dan pengetahuan inilah bermulanya jualan langsung produk shaklee untuk mendidik pengguna tentang pemakanan tambahan semulajadi dan menjadi tugas pengedar sah Shaklee kini untuk menyebarkan kebaikan Vitamin Semulajadi yang diasakan lelaki hebat ini.

Ingin menjadi salah seorang keluarga hebat kami? Ikuti langkah ini:-

Jom Daftar Ahli

 Daftar Ahli Shaklee


Norhanani binti Arshad
Id : 1083265
Fb : Norhanani Arshad
Fb page : Vitamin Cinta Mama Balqis
COD Tg. Malim, Proton City, Gedangsa, Slim River dan penghantaran melalui pos ke seluruh Malaysia.


Daftar Ahli Shaklee

Bagaimana untuk mendaftar sebagai ahli Shaklee?

Kini, anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee dengan mudah tanpa perlu mengisi borang untuk dihantar ke HQ Shaklee. Saya akan membantu anda melakukan pendaftaran online dengan memberi pilihan kepada anda samada ingin mendapatkan keahlian melalui :-

1. Keahlian Percuma 
~ Membuat pembelian melebihi 200uv atau jumlah produk terkumpul bernilai RM680

ATAU 


2. Keahlian Berbayar

 ~ Yuran keahlian sebanyak RM65 + RM10 (Postage) 


Rujuk carta di bawah:-

Bagaimana Daftar Ahli?

Untuk Proses pendaftaran, sertakan maklumat seperti berikut:-

1. Nama
2. Alamat
3. No. Kad Pengenalan
4. Email
5. No. H/P
6. No. Akaun Bank
7. Nama Pasangan
8. No. Kad Pengenalan Pasangan.
9. Pembayaran sebanyak RM65 + RM10(Postage)

Kelebihan sebagai ahli.

    ~ Layak mendapatkan produk shaklee dengan HARGA AHLI
    ~ JIMAT hingga 20% dari harga runcit
    ~ Layak untuk mendapat pulangan dalam bentuk tunai sekiranya melebihi 150uv
    ~ Layak menikmati ganjaran CASH persendirian + kumpulan

dan beberapa ganjaran lagi...hubungi saya segera dan daftar ahli sekarang!

Norhanani binti Arshad
Id : 1083265
Fb : Norhanani Arshad
Fb page : Vitamin Cinta Mama Balqis
COD Tg. Malim, Proton City, Gedangsa, Slim River dan penghantaran melalui pos ke seluruh Malaysia.


Khamis, 30 Oktober 2014

Pakej Membaca Anakku~Kaedah Fonik

Beberapa minggu lepas semasa blogwalking terbaca satu entry berkaitan kaedah membaca Fonik. Kebetulan anak-anak di Taska Permata UPSI menggunakan kaedah ini dalam sesi pembelajaran dan saya tercari-cari kaedah mengajar anak membaca. Pada awalnya agak sukar untuk saya menangkap apa yang disebut oleh Ayong sewaktu ulangkaji di rumah. Malahan saya turut menegur kesalahan sebutan padahal sebutan itu adalah yang sebenar. Atas inisiatif untuk turut belajar, saya telah membeli Pakej Membaca Anakku untuk memudahkan saya memahami dan belajar bersama anak-anak.


Set Bacalah Anakku

Menurut laman sesawang Read Easy:-

Perkataan Fonetik berasal daripada perkataan Inggeris ‘Phonetics’ yang bermaksud ‘the study of speech sounds and how they are produced’ (Oxford Advanced Learners Dictionary). 

Sebenarnya dalam setiap patah perkataan yang kita pertuturkan setiap hari terdapat bunyi-bunyi yang disebut dengan cepat. Contohnya apabila kita menyebut perkataan ‘ani’, kita sebenarnya menyebutkan bunyi /a/ /n//i/ dengan cepat. Begitu juga dengan bahasa-bahasa lain di dunia, contohnya bahasa Inggeris, perkataan ‘cat’ terdiri daripada gabungan bunyi /k/ /a/ /t/. Perkataan yang terungkap semasa kita bertutur itu sebenarnya adalah gabungan bunyi-bunyi yang terdapat di dalam perkataan tersebut.

Bunyi-bunyi ini pula boleh dikaitkan atau dipadankan dengan simbol-simbol tertentu bagi menggambarkan bunyinya. Dalam bahasa Malaysia contohnya, bunyi /k/ seperti dalam perkataan ‘kucing’ , ‘kasut , atau ‘takut’diwakili oleh simbol ‘k’. Bagaimanapun, di dalam bahasa Inggeris, bunyi /k/ yang sama boleh diwakili oleh simbol‘c’, ‘k’, ‘ck’ dan ‘ch’.

Berdasarkan konsep inilah kaedah fonik gabung bunyi Bacalah Anakku dan ReadEasy disusun. Kaedah Fonetik Bacalah Anakku mengajar bunyi paling kecil (fonem) di dalam bahasa pertuturan Bahasa Melayu Baku yang mana bunyi paling kecil ini boleh diwakili oleh simbol-simbol yang dinamakan sebagai grafem ( grapheme ). Simbol-simbol ini terdiri daripada huruf-huruf yang kita guna sekarang.

Dalam Siri Cepat Membaca Bacalah Anakku (Bacalah Anakku) , Read Easy memperkenalkan 3 bunyi vokal yang paling senang disebut dahulu iaitu /a/ /i/ /u/ yang masing-masing diwakili oleh huruf ‘a’ ‘ ‘i ‘ dan u’. Apabila bunyi-bunyi tersebut diajar, simbol yang berkaitan akan ditunjukkan. 

Oleh itu setiap kali anak anda melihat simbol , ‘a’contohnya, dia akan menyebut bunyi /a/ (aa) bukan nama huruf ‘ei’. Apabila huruf ‘b’ ( nama ‘bi’ ) diperkenalkan, bunyi konsonan yang berkaitan yang diajar ialah /b/( beh ). Begitulah seterusnya.

Pakej Membaca Anakku~Kaedah Fonik ini mengandungi:-


~ 1 Set Siri Cepat Membaca Bacalah Anakku yang mengandungi 8 buah buku
~ 1 Set buku aktiviti Fonetik Ekspres 1 dan 2
~ 1 set kad imbasan dan CD lagu Abu Ada Ayam
~ 1 Buku Lagu Abu Ada Ayam
~ 1 buku permainan kreatif
~ 1 set poster Abu Ada Ayam

Kandungan dalam Set Bacalah Anakku

Terus tampal kat bilik. Gigih anak mama.

Ciri Keistimewaan buku

- Disusun berdasarkan kaedah fonik
- Pilihan bunyi yang sesuai
- Penyusunan yang sistematik
- Teks yang bermakna
- Menggunakan dua warna
- Disokong dengan kaedah mengajar yang berkesan
- Penglibatan penulis secara langsung

Bila tengok anak seronok sangat baca buku ni, sebagai ibu rasa berbaloi sangat beli dengan harganya. Berapa sangat jika hendak dibandingkan dengan nilai ilmunya. Bagi yang berminat bolehlah singgah ke sesawang Read Easy. Macam-macam pakej ada. Lepas ni boleh beli pakej yang lain pula.

video video

Bersemangat Ayong membaca setiap malam.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...