Khamis, 23 Oktober 2014

Resepi Wadai Kiping ~ Bubur Banjar

Menjadi kebiasaan kami sekeluarga akan makan malam sebelum pukul 7 malam. Waktu malam pula ada sesi minum & kudapan. Plan nak buat roti bakar seperti yang diminta En.suami, sampai dapur lain pulak dibuatnya. Roti bakar jadi Wadai Kiping ~ Bubur Orang banjar.

Wadai Kiping ~ Bubur Orang Banjar

Resepi Wadai Kiping

1 cawan Tepung pulut
Secubit garam
Sedikit air kapur
Air secukupnya
(setengah orang letak tepung beras sikit, tapi saya tak letak sebab kehabisan tepung beras)

Bahan kuah:-
Gula melaka@gula Merah
2 cawan santan pekat (saya guna santan kotak~1/2 kotak)
2 helai daun pandan
Sedikit gula
Secubit garam.

Caranya:-
1. Masukkan tepung pulut bersama garam ke dalam mangkuk.
2. Masukkan sedikit demi sedikit air.
3. Adun hingga jadi doh yang tak melekat.
4. Bulatkan kecik-kecik dan tekan guna jari agar leper.

macam-macam bentuk ada



Untuk kuah:-
1. Masukkan santan, garam dan gula merah.
2. Kacau hingga gula hancur. Gunakan api sederhana.
3. Masukkan daun pandan dan adunan yang telah dileperkan tadi.
4. Kacau perlahan. Kepingan yang timbul menandakan sudah masak.
5. Sedia untuk dihidang.

Senangkan?  Hidangkan bersama roti potong. Sekali hadap je dah habis.

Selamat mencuba!


Rabu, 22 Oktober 2014

Sukan Tahunan Taska PERMATA UPSI

Pada hari Sabtu lepas 18 Oktober 2014, Taska PERMATA UPSI menganjurkan sukan tahunan untuk anak-anak taska, ibu bapa dan juga guru. Oleh kerana Ayong dan Aqil satu rumah iaitu rumah biru, agak mudah mama dan papa terutama soal pakaian. Satu family pakai baju biru.

Awal-awal pagi lagi anak-anak bangun. Semangat nak pergi sukan katanya. Acara pertama adalah perbarisan. Ayong behave je berbaris tapi adik Aqil Hafiy tak nak ikut pulak. Terpaksalah berbaris sambil pegang tangan mama.
Perbarisan Rumah Biru.



Perbarisan pegang tangan. Ada juga yang berdukung.  Macam-macam ragam anak-anak syurga ni.

Aqil Hafiy masam je.

Sementara menunggu giliran acara untuk tahun 3 dan 5, kita buat acara makan-makan dulu. Macam berkelah je kan?

Air Performance Drink mesti ada.

Aqil Hafiy muka bosan je.


Sedia untuk acara. Lari laju-laju ye Kak Yong.

Yey... acara pertama dapat no.1


Good Girl!

Acara kedua pula rezeki tak menyebelahi kumpulan biru. Dapat no.2 walaupun pada awalnya no.1. Tapi disebabkan sudu dan bola ping pong tertinggal di kon, terus kalah. Takpe, kalah menang adat bertanding kan? Yang penting semangat kesukanan.
 
Acara kedua. Kumpul blok untuk buat rumah.

Enjoy tengok video-video ni

video
Senamrobik sambil berdukung

video
mama yang over terjerit-jerit lepas rekod video ni.





Selasa, 21 Oktober 2014

Testimoni ESP ~ Bukan Sekadar Milk Booster


Assalamualaikum. Hari ni saya kongsikan testimoni produk Energizing Soy Protein yang sering dilabel sebagai milk booster di kalangan ibu menyusu. Kebanyakkan ibu-ibu mengambil ESP bersama Alfalfa sebagai set budget menyusu untuk meningkatkan pengeluaran susu. Tetapi pada hakikatnya, ESP bukan sekadar milk booster malahan membantu menjana kesihatan keseluruhannya.

Energizing Soy Protein mampu berinteraksi dengan pelbagai produk shaklee yang lain.


Testimoni Energizing Soy Protein & Alfalfa


Customer saya ni mempunyai masalah penyusuan sebelum ni. Alhamdulillah, selepas pengambilan Energizing Soy Protein bersama dengan Alfalfa secara konsisten, tiada lagi masalah penyusuan. Malahan susu lebih pekat.

Testimoni ESP + Alfalfa


Testimoni ESP + Zinc Complex & Ostematrix

Puan Effa mengambil ESP, Zinc Complex dan Ostematrix sewaktu dalam pantang. Kesannya dirasai apabila kulit lebih licin manakala luka bersalin cepat sembuh. Masalah sembelit juga dapat dielakkan dengan pengambilan ostematrix. Jelas kombinasi set ini membuahkan hasil yang positif.


Selain itu, pengambilan esp juga membantu masalah ruam lampin seperti yang dialami Puan Nina.




Apa tunggu lagi? Dapatkan ESP di 10 hari terakhir promosi beli 6 percuma 1. Percuma juga keahlian.

Nak beli 1 jer? Hubungi saya.


Sms/call/ whatsapp 011-25512542

Isnin, 20 Oktober 2014

Tips Untuk Kulit Wajah Sihat dan Cantik





Setiap orang tidak kira lelaki mahupun wanita pasti mengimpikan kulit wajah yang cantik dan sihat. Kulit yang cantik dan sihat memberikan kesan yang positif dari dalam diri dan meningkatkan keyakinan terutamanya untuk berhadapan dengan orang ramai. Entry kali ini saya nak kongsikan beberapa Tips Untuk Kulit Wajah Sihat dan Cantik agar boleh dipraktikkan bersama.



1. Perlindungan daripada sinaran matahari.

    ~  Memakai pelindung matahari adalah sangat penting untuk mengekalkan kadar kelembapan kulit. Kajian menunjukkan 90% kedutan adalah diakibat sinaran matahari ultraviolet (UV) tanpa perlindungan. Sinaran  ultraviolet (UV) merupakan sinaran elektromagnet yang mempunyai panjang gelombang yang lebih pendek dari cahaya nampak. Oleh yang demikian, sinar UV mampu menembusi jauh ke dalam lapisan dermis dan hipodermis kulit untuk menyebabkan kerosakan jangka masa panjang kepada kulit




2. Bersihkan berus solek anda

~ Kotoran dan bakteria yang terkumpul pada berus dan span boleh menyebabkan jerawat. Satu kajian British mendapati bahawa 72 % wanita tidak pernah mencuci berus atau span mereka mempunyai masalah kulit dan berjerawat. Berus solek boleh dibersihkan dengan menggunakan campuran beberapa titis pembersih wajah yang lembut atau syampu dan air suam dalam cawan. Bilas berus dan keringkan.


3. Tidur & Rehat yang berkualiti.

~ Masalah kekurangan tidur akan mengakibatkan wajah menjadi pucat dan mengurangkan keremajaan kulit. Ini kerana, pada waktu tidur, sel-sel tubuh bekerja untuk memulihkan tubuh badan.


4. Membersihkan sisa make up sebelum tidur.

~ Meninggalkan solekan dan kotoran pada kulit bukan sahaja menyumbat liang pori malahan boleh menyebabkan kekeringan yang berlebihan dan juga kelemumur pada kulit.


5. Minum air masak secukupnya

~ Air membantu membersihkan toksin yang menyebabkan keradangan. Ia juga membantu dalam mengangkut nutrien dan oksigen ke sel-sel kulit bagi mencegah dehidrasi, yang boleh menyebabkan penuaan pra-matang. Dengan pengambilan air masak, kulit akan kelihatan lebih segar dan anjal. Jumlah pengambilan air yang disyorkan adalah 3-4 liter sehari atau sekurang-kurangnya 8 gelas air setiap hari. Lihat jugaSINI

Minum air kosong 8 gelas sehari
6. Amalkan dengan membaca Surah Yusuf pada setiap malam. Insyaallah dengan izin Allah, wajah akan kekal cantik dan berseri.


7. Mengamalkan pengambilan sayur-sayuran dan makanan yang berkhasiat

~ Diantara sayur yang mempunyai khasiat tinggi untuk kecantikan kulit adalah:-

   i. Bayam ~  mengandungi 3 kali ganda lebih vitamin C, vitamin E dan beta karotin yang membantu melindungi kulit anda daripada sinaran UV

   ii. Pecans atau kacang kemiri ~ kaya dengan vitamin E yang penting untuk membentuk lapisan pelindung di dalam sel membran kulit untuk mengekalkan keanjalan kulit dan melambatkan proses penuaan kulit.

 iii. Beri biru, acai berry, raspberi serta herba seperti daun kari, oregano dan halia ~ mampu memelihara kulit daripada mengendur kerana ianya kaya dengan agen antioksidan.


 iv. Timun ~ Elok untuk menyegarkan kulit wajah. Jusnya mampu mengurangkan jerawat dan merawatnya dari dalam.

v. Ikan salmon, sardin, ikan bilis, flaxseed, walnat dan kacang soya ~ Pengambilan Omega-3 sangat penting untuk mendapatkan kulit yang cantik. Omega-3 membantu mengoptimumkan fungsi sel membran kulit supaya ia terus mampu menyahtoksikkan kulit. Lemak sihat yang terkandung di dalamnya mampu mengurangkan radang kulit sekali gus mengurangkan jerawat. Omega-3 juga membantu melindungi kulit daripada sinaran UV.


Selain daripada itu, pengambilan supplemen seperti Collagen Powder, Vivix, Energizing Soy Protein, B Compleks, Vit C atau Vit E juga boleh membantu mendapatkan kulit wajah yang sihat dan cantik.

1. Collagen Powder mengandungi kolagen dari sisik ikan merah, ekstrak biji Camellia japonica, Ekstrak Pfaffia, Vitamin C & Vitamin B, Ekstrak Kekerang yang  membantu mengekalkan elastisiti semulajadi kulit dan memperlahankan kedutan.

2. Vivix melindungi dan membaiki DNA, menggalakkan pembentukan sel baru dan memelihara kesihatan jantung, otak, antioksidan dan peningkatan tenaga. 

3. Energizing Soy Protein meransang pembentukan semula kulit dan otot, agen penuaan dan menghilangkan kesan parut. >>>Manfaat ESP

4. Vitamin C membantu untuk kulit lebih cerah dan menyekat pembentukan pigmen

Tidak tahu untuk memilih produk yang sesuai untuk kulit? Hubungi saya untuk konsultasi khas. Istimewa untuk pelanggan saya.

Norhanani binti Arshad
Id : 1083265
Fb : Norhanani Arshad
Fb page : Vitamin Cinta Mama Balqis
COD Tg. Malim, Proton City, Gedangsa, Slim River dan penghantaran melalui pos ke seluruh Malaysia.







 

Ahad, 19 Oktober 2014

Sijil Halal Shaklee

Status halal Shaklee kerap diajukan sewaktu sesi konsultasi dengan pelanggan saya. Bagi pengguna yang baru, pastinya status halal shaklee sangat penting sebelum memulakan pengambilan vitamin ini.


Di Malaysia, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia ( JAKIM) adalah organisasi yang bertanggungjawab untuk pensijilan halal. Tanggungjawab dalam menentukan status halal produk yang terlibat tidak hanya pada pemeriksaan dijalankan tetapi juga pemeriksaan ke atas bagaimana status Halal bahan mentah dikekalkan dan dipantau pada setiap masa. Memandangkan banyak bahan mentah yang digunakan dalam pengeluaran makanan tempatan kebanyakannya produk import yang memerlukan pelantikan badan-badan pensijilan halal luar negara yang terkemuka dan boleh dipercayai untuk memantau status Halal bahan-bahan mentah. Pengiktirafan ini juga diperluaskan kepada status halal produk. Begitu juga dengan produk keluaran Shaklee, badan antarabangsa iaitu Islamic Service of America (ISA) telah dilantik oleh JAKIM bagi mengesahkan status halal produk.

ISA Badan yang diiktiraf JAKIM

Bagi sijil halal tahun 2013, terdapat 26 produk yang mendapat pengiktirafan halal dan boleh diambil tanpa was-was.


Sijil Halal Shaklee 2013

Untuk tahun 2014 pula, 2 lagi produk shaklee mendapat kelulusan sijil halal menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak 28 produk.


Sijil Halal Shaklee 2014.

Pemeriksaan status halal ini dilakukan setiap tahun bagi memastikan produk sentiasa terpelihara dan selamat terutamanya bagi pengguna islam.

Tidak ragu lagi? Anda boleh mendapatkan produk Shaklee sekarang. Hubungi saya:-

Norhanani Arshad
011-25512542
Aplikasi whatsapp/sms
Atau pembelian terus di cawangan Shaklee menggunakan ID 1083265.


Sabtu, 18 Oktober 2014

Hobi bercucuk tanam membuahkan hasil



Assalamualaikum..

Bersiaran di hujung minggu ditemani jeritan anak-anak sangat mengujakan. Oleh kerana harini ada sukan tahunan Taska, jadi kami berpeluang berhujung minggu dirumah dan memenuhi hobi bercucuk tanam.
Sedia untuk berkebun

Hobi bercucuk tanam ni bermula apabila saya terjupa satu group Salam Facebook iaitu Kebun Bandar :Jom tanam sendiri. Melihatkan kegigihan mereka berkebun timbul minat dan teruja sangat melihat hasil tanaman. Disamping memenuhi masa lapang, aktiviti ni juga dapat memberi ruang aktiviti bersama keluarga.

Antara tanaman yang saya tanam seperti cili benggala @ capsicum, pokok buah mulberi, pokok mangga, serai, pegaga, kunyit, halia, bayam, daun kucai, daun bawang, pokok sambung nyawa, pokok belalai gajah bendi, pokok pandan, pokok daun Kari dan lidah buaya.

Pokok Mulberi berbuah sulung
Capsicum Bulat
Kacang Panjang yang tengah galak mengeluarkan hasil
Pegaga tumbuh melata
Deretan capsicum









Capsicum Lonjong



Amoi petik sayur




Pokok bayam & benih. Yang berminat boleh hubungi saya.

Pokok halia, tomato, daun kucai & kacang ppanjang


Pokok sambung nyawa



Pokok mangga epal tengah berbuah (berbunga lebat tapi yang jadi 3-4 biji je)


Melihat pokok-pokok ni mengeluarkan hasil memang rasa sangat berbaloi dan yang penting bebas bahan kimia.

Malam ni sebelum tidur wajib ambil 4 biji Ostematrix untuk melegakan otot-otot setelah penat bersukan dan mengemas laman sayuran.

Oh ya! Benih bayam masih berbaki. Hubungi saya kiranya berminat untuk mendapatkan benih atau berkongsi hobi.


Norhanani binti Arshad
Id : 1083265
Fb : Norhanani Arshad
Fb page : Vitamin Cinta Mama Balqis
COD Tg. Malim, Proton City, Gedangsa, Slim River dan penghantaran melalui pos ke seluruh Malaysia.






Jumaat, 17 Oktober 2014

Manfaat Energizing Soy Protein Shaklee


Apa itu Energizing Soy Protein?  Energizing Soy Protein adalah sejenis protein soya yang didatangkan dalam bentuk serbuk dan dimuatkan dalam canister yang kedap udara. Sempena bulan promosi Energizing Soy Protein (ESP) ni, jom kita kenal pasti Manfaat Energizing Soy Protein Shaklee yang popular.

Energizing Soy Protein (ESP)

Seperti yang kita maklum, protein sangat penting dalam memastikan pembentukan sel yang sihat.
Diantara ciri-ciri istimewa ESP Shaklee adalah:-

i. ianya mengandungi asid-asid amino yang lengkap termasuklah 9 asid amino yang diperlukan tubuh badan.

ii. mengandungi kacang soya NON-GMO (Non-Genetically Modified Organism) iaitu tidak diubah secara genetik.

ii. mempunyai kandungan indeks glisemik (G.I) yang rendah.

iii. bebas laktosa dan kolestrol secara semulajadi

iv. Esp diproses menggunakan cucian air berbanding sesetengah protien soya yang lain menggunakan alkohol yang menjejaskan khasiat soya tersebut.


MANFAAT ESP

Kecantikan

~ awet muda
~ mengurangkan kedutan
~ memperbaiki sel kulit mati
~ memperbaiki masalah rambut gugur dan beruban
~ merangsang pembinaan otot

Kesihatan

~ mencegah sakit jantung
~ mengelakkan tekanan
~ meningkatkan daya ingatan
~ mengurangkan risiko osteoporosis
~ meningkatkan daya tahan badan @ sistem imun

Cantik dan Sihat


Kehamilan dan Penyusuan

~ memberi ibu tenaga kerana protein esp memberi rasa kenyang yang lama
~ membekalkan protein yang baik untuk perkembangan ibu dan anak
~ membantu meningkatkan pengeluaran susu ibu yang lebih berkualiti.


Keperluan protein bagi ibu mengandung


Diet

~ Oleh kerana ESP memberi rasa kenyang yang berpanjangan, ia amat sesuai diamalkan bagi mereka yang ingin mengawal berat badan.
~ ESP membekalkan tenaga segera dan sangat baik untuk memastikan kita kekal bertenaga sepanjang hari.

Kesuburan

~ membantu pemulihan sel-sel yang rosak agar lebih sihat
~ sel yang sihat akan meningkatkan potensi kesuburan





Promosi ESP Oktober 2014. Beli 6 Percuma 1.



Secara keseluruhannya, ESP sangat bermanfaat untuk dikongsi seisi keluarga. Pengambilan secara konsisten pastinya membuahkan hasil yang tidak mengecewakan anda. 

Ingin merasai kehebatan ESP Shaklee? Hubungi saya:-


 Norhanani binti Arshad
Id : 1083265
Fb : Norhanani Arshad
Fb page : Vitamin Cinta Mama Balqis
COD Tg. Malim, Proton City, Gedangsa, Slim River dan penghantaran melalui pos ke seluruh Malaysia.


Nak tahu ESP untuk siapa? Sila klik >>>> SINI?
>>>>>CARA BANCUH Energizing Soy Protein Shaklee

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...