Selasa, 10 Mei 2011

Check up 2x seminggu..


Pagi tadi dating lagi dengan Pakar O&G Hospital Slim River. Alhamdulillah Junior sehat jer.. makin aktif.. berat pun dah 2.8kg+.. Besar dari ayong aqish nie...

Sekarang ni kene g check up 2x seminggu... Selasa check up kat hsptl slim river, jumaat pulak kat klinik kesihatan sg.selisek..

next check up:-
13/5/2011 - Klinik Kesihatan Sg.Selisek
18/5/2011 - Hospital Slim River
20/5/2011 - Klinik Kesihatan Sg.Selisek


Perkembangan fetus - hamil 37 minggu

uterusrambutvagina
Berat bayi anda hampir 6.5 paun / 2.8 kilogram dan panjangnya lebih kurang 20 inci / 50 sentimeter dari kepala ke jari kaki. Kepala bayi anda sudah memasuki dan merangkumi kaviti pelvis anda - dikelilingi dan dilindungi oleh tulang pelvis anda. Posisi ini memberi lebih ruang kepada kaki dan punggung bayi yang semakin membesar.

Kebanyakan bayi sekarang sudah mempunyai rambut yang lebat, dan sepintal rambutnya adalah antara 1 inci / 2.5 sentimeter panjang. Sebenarnya, sesetengah bayi tidak mempunyai rambut langsung.


Video meninjau kehamilan: (sari kata Bahasa) Tontonan animasi 3D mengenai bayi di minggu kehamilan ini. Lihatlah!
Bercakap tentang rambut, hampir semua bulu lanugo yang menyaluti bayi anda dari masa dia 26 minggu sudah hilang, begitu juga sebahagian besar verniks kaseosa, iaitu bahan yang putih yang membalutnya. Bayi anda akan menelan lanugo itu bersama bahan pembalut, dan sekresi-sekresi lain dan menyimpan semua ini dalam ususnya.
Ini semua akan menjadi buangan najis pertama bayi, iaitu bahan kehitaman yang bergelar mekonium.

Sekitar masa ini ramai wanita bimbang samada mereka akan sedar apabila proses bersalin sudah bermula bagi mereka. Lihat sajalah bahagian
sakit bersalin dan melahirkan kami.

• Nota: Pakar-pakar menyatakan bahawa setiap bayi berkembang secara berlainan - walaupun semasa dalam rahim. Muka surat-muka surat di bahagian ini disediakan untuk memberi maklumat umum mengenai perkembangan fetus dalam rahim.

1 ulasan:

Adlin a.k.a Kyra MomS berkata...

saya pun menunggu hari skang check-up seminggu sekali kat panel..

ada kira2 2week tuk deliver bby pun dah 3.3Kg lebih berat dr kakak dia dulu..

Semoga semua berjalan lancar yea..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...