Selasa, 30 Mac 2010

Cabutan Bertuah Raflessia Collection


Harini mama balqis nak join cabutan bertuah from raflessia pulak.
Sesiapa yang berminat nak menangi hadiah dr raflessia collection boleh join dengan klik kat SINI ye..
Closing date pada 28 April 2010.



Bali Cina

Sejak kebelakangan ni cuaca sangat tidak menentu.. minggu lepas terasa panas sangat.. minggu ni pulak hujan tiap petang.. Dalam keadaan cuaca camni risau sangat bila badan balqis pun kejap panas..kejap ok.. Balqis ni memang mudah berpeluh & panas kepala nya.. So sebagai langkah berjaga2.. selalu bagi balqis minum air bali cina..selalunya beli kt kedai ubat cina (sin sei).. Bali ni special sikit sebab bila dah direbus, buahnya sangat empuk dan lembut. Balqis pulak suker sangat makan buah bali ni... Kalau buah limau lg lah suker.. kalau nampak buah limau..menjerit-jerit macam kene histeria..

Pasni mama balqis kene rajin-rajin la merebus buah bali ni untuk balqis minum.. mama pun tumpang minum jgk.. tengoklah aksi2 balqis makan buah bali. Kejap tangan kanan, kejap tangan kiri.. suker sangat sampai tersengeh-sengeh...




video





Khamis, 25 Mac 2010

Hadiah Giveaway dah sampai..

Minggu ni adalah minggu yang sangat menggumbirakan..
Salah satu sebabnya..hadiah 2 giveaway yang mama balqis masuk dah sampai..

First giveaway from miela77 -CONTEST MIELA77 AKSI BABY BERCD'ING . Contest yang ni mama balqis dapat jd peserta bertuah (peserta pertama).
Dapat 2 item..
washing bag

dan special from miela77..
Tanda kenangan tulisannya: Pemenang Bertuah Contest aksi ber'CD'ing mielashoppe

sUKER SGT2..TQ..

Hadiah Giveaway yang kedua diterima semalam from Baby Snowdrop -Menang Lucky Draw Januari. Hadiahnye ring sling color ijau.. Balik semalam sempat posing ngn ring sling tu..

Tul ker camtu pakainye.. firstime nih..

Balqis sronok lak..teruja mcm mama jgk..
papa geleng kepala tengok telatah 2 beranak nih..


Canteekk colornye...

tq baby snowdrop..

Mama balqis tersenyum simpul jer.. hikhikhik.. terima kasih semua yea..
love it!!!

CABUTAN BERTUAH MYBABYSHOPONLINE

jOm join giveaway ni..

Syarat:

1) Terbuka kepada semua bloggers tak kira lelaki ke perempuan;

2) Buat 1 entry khas bertajuk Cabutan Bertuah MYBABYSHOPONLINE;

3) letak banner di side bar anda dan link kan ke thread ni

4) Mestilah dan wajib jadi follower 2 blog ini http://mybabyshoponline.blogspot.com dan http://permatabonda08.blogspot.com (sebab nak bagi hadiah untuk follower kan);

5) Tarikh tutup adalah 04 aPRIL 2010, jam 1.00 am);

6) Letakkan Nama anda di sini (ruangan komen), dan bagi link direct ke entry yang telah anda buat......


Chibby Kun Shop March Giveaway




Giveaway lagi... suker2.. :)

Giveaway ni sempena nak perkenalkan blog ryn.. Ryn wat bisnes shawl.. nantikan shawl-shawl baru yg akan ryn upload next week yea..

Semoga ryn sentiasa tabah menghadapi cabaran dlm dunia perniagaan..kuatkan semangat dan sentiasa positifkan diri dalam mengharungi saingan.. Semuga suksess hendaknya..

Hadiahnye..:

- 2 x teddy bear mobile strap (comelkan bear2 tu..)

- 2 x hanger shawl


Apa2 penuhi syarat ni dulu..


1) Jadi follower blogshop ryn


2) Copy paste pitcha banner dan link ke post


3) Buat post ringkas psl giveaway ni dan masukkan kata2 semangat utk ryn..


4) Lepas dah buat post tu sila tinggalkan link blog korunk kat ruangan komen dibawah beserta nama & email okie!



Tarikh akhir giveaway ini ialah pada 4 April 2010!

Isnin, 22 Mac 2010

Anak Tidak Boleh Berjalan...Di Mana Silapnya?


Nak share artikel yang dipetik dari buku Anak Sihat & Genius hasil tulisan DatoUstazah Bahyah, Datuk Fadzilah Kamsah, Dr. Tengku Asmadi, HM Tuah & Dr. Fadzil Che Din.

Kebanyakan anak mampu berjalan sendiri biarpun usia belum mencecah setahun, namun tidak kurang juga yang baru boleh berjalan bila usia masuk 14-15 bulan. Ia adalah normal tetapi ibu bapa tetap risau bila si anak tidak menunjukkan tanda-tanda berjalan bila usia mencecah setahun. - memang la risau kan?

Anak masih tidak dianggap lewat berjalan biarpun usia sudah mencecah 15 bulan kerana sebahagian kanak-kanak mula bertatih antara usia tersebut. Ini adalah kerana tahap perkembangan seseorang kanak-kanak itu adalah berbeza. Sekiranya anak meniarap dan merangkak pada waktunya, anda tidak perlu bimbang soal dia lambat berjalan kecuali selama ini memang perkembangan motorik kasarnya lembab.

Jika pada usia 15-16 bulan, anak tidak juga ada tanda-tanda berjalan, ia mungkin disebabkan masalah seperti otot-otot kaki yang lemah, seperti mengalami masalah dislokasi tulang pinggul atau cerebral palsy. Tetapi bukan alasan untuk panik sebelum memastikan dengan doktor.

Mungkinkah dia malas?
Anak tidak kenal erti malas. Pada usia setahun anak dapat merasa sangat seronok menerokai persekitarannya. Ada anak lebih fokus mengembangkan motorik halusnya seperti bermain puzzle atau susun blok berbanding berjalan ke sana sini. Mungkin juga tanpa anda ketahui sebenarnya dia sedang menyiapkan diri dalam diam-diam merancang gerakan, mengimbang dan memusingkan tubuh. Setelah benar yakin, dia mula menapak sehingga anda terkejut bila tiba-tiba sahaja dia sudah bertatih memulakan langkah pertamanya.
-
mulai sekarang jgn cakap anak pemalas kalau dia xmao jalan hokeyyy...

Bila doktor mengatakan anak anda akan berjalan bila tiba waktunya. Ia bukan sekadar menyenangkan hati. Kenyataannya, anak memang demikian, namun tidak salah anda memberi latihan dan dorongan asalkan jangan terlalu memaksa.

- jom2.. lik keje.. nak latih aqis jalan nih..








Keriangan..

Hujung minggu yang lepas memang sangat bermakna sebab mama, papa & aqis dapat spend time 2gether..Dapat balik kg umah embah aqis.. bukan aper..dah lama papa aqis xdapat cuti sabtu & ahad.. Ader ajer majlis @ aktiviti kt upsi tu..papa aqis paksa rela la kene g keje.. kene ot(yg untung mama ngn aqis..hasilnye leh shoping moping..ahaks..). Sepatutnya memang papa aqis kene keje jgk sbb ader pesta ponggal (perayaan kaum india..).. tp sib baik leh serah tugas kt technician lain..
hip hip horeyyyy la.. aqis pun suker sgt papa cuti.. tengok la video nih..




video



video

Jumaat, 19 Mac 2010

Macam2 ragam..

oPsss...luper pulak nak upload gambar balqis masa ikut papa main bowling jumaat lepas.. Gb ni diambil pas papa main bowling.. Balqis xmau dok dalam stroller.. merengek suruh dukung.. Papa pun letak jer dia kt beg bowling tue..& tarik.. seronok lak dia jd cam mainan lak.. tersengeh2.. banyak mata-mata yg ikut tersengeh tgk gelagatnye.. macam2 lah.. enjoy...
Posing kt kedai anakku


Mama : Aqis pandang sini..tenyum..

papa...laju lg..

syok lak dia..

tersenyum2..stroller kt belakang kene kejar balqis..

sampai kt pintu lif jer..pastu masuk lif takut dah terasa lif bergerak kot..

Khamis, 18 Mac 2010

Ibu Hadif's Giveaway



Harus join giveaway dr ibu hadif ni..


syarat² mudah jer :

1. anda mesti lah folower saya

2. anda hanya perlu taip 'saya mau jam tangan yang cantik lagi anggun itu!' di ruang komen di bawah. (copy paste je la)

3. done... itu jer! takyah link bagai...


senangkan? hadiahnye pun cantekkk..

Rabu, 17 Mac 2010

Demam Gigi Geraham ker?

Malam tadi badan balqis start panas2.. alahai demam pulak little girl ni.. Mama tengok2 mulut dia.. check gusi tengok gigi geraham atas belah kanan dah memunculkan diri.. Gusi pun kemerahan jer.. emmm...terus wat kesimpulan balqis demam sbb tumbuh gigi geraham.. cian dia.. suhu badan malam td 37.6.. kepala pulak 37.9.. panas jer...

Ni gigi yg ke-5... syabas2...mase tumbuh gigi yg 4 sebelum ni xder demam pulak.. harap2 xteruk demamnya.. risau gak musim panas ni suhunya cepat naik..

Selasa, 16 Mac 2010

Contest: You & Me - Love Forever



Jom join contest lg...kali ni sempena ANNIVERSARY siti & hubbynye yang KE-5 pada 26/3/2010....congrate dah 5 taun ye...semoga dimurahkan rezeki dan dikurniakan kebahgiaan hingga akhir hayat..amin...




love this moment..pengantin lama yg sibuk berposing...

tarikh tutup pada 23 March 2010 (Selasa), 12.00pm. Pemenang akan diumumkan pada 26 March 2010.

pada yg minat nak join sila klik SINI

Gigi oh Gigi... gigi besar...gigi senget...

Semenjak ader gigi nie.. si tomei aqis galak sungguh nak test gigi dia.. Pantang geram jer mesti nak menggigit.. kalau tengah dukung tu mesti bahu jadi sasaran.. kalau suap makanan pulak..harus tarik jari jemari secepat yg mungkin... kalau tidak...confirm kene gigit la.. huhuhu...

Sekarang ni yang nampak jelas ader 2 batang gigi atas & 2 batang gigi bawah.. gigi yang atas npk besar..gigi bawah lak senget.. hikhikhik.. Bila gelak tu...lucu semacam jer mukanye...

Gigi dah ader tp lum pandai jalan..baru 2-3 tapak jer.. kadang2 tu ajak jalan tatih menangis2 xnak..nak dukung jgk.. camni ni sayang...cepat la belajar tatih... kawan2 ader tips x nak pujuk anak belajar tatih nie...

ok nak share gb si tecik yg nampak giginye...

Budak baik...amin...

see...gigi dia...

haaaaa....tu dia.....

sibuk nak helo2 jgk...


Isnin, 15 Mac 2010

Kenduri kawen...

Salam..
Penyakit M ni makin menjadi2 sejak kebelakangan nih.. banyak gak cerita yg dah basi.. xupdate2,.. haiyak...M..M..M...syoh...syoh...syoh...

Just nak share pic2 masa majlis kenduri kawin cousin di Kg. Melayu Subang (Kenduri bulan lepas baru nk hapdet..).. Meriah sgt meriah...sampai lebih 12 bijik kemah tue.. huhuhu...


pelamin yg canteekkkk...

pengantin yg dirai (kenduri belah lelaki ni..)

samer cantek..samer padan..
cedap2..
ayam ker itik?

x boria lah..

my bro

Pengantin lama yg sibuk nk makan bersuap lak..

dan lagi...

dah ilang baju si balqis..panas...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...