Rabu, 7 Oktober 2009

5 Langkah Anak Ceria

Lamer rasenye x update blog nie.. bersawang2...tp lum sampai tahap labah2 membiak kot...
n3 raye? nanti dululah.. nak share pasal artikel nie dulu ...


5 Langkah Anak Ceria

Bayi tersenyum adalah perkara pertama yang ingin dilakukan oleh setiap wanita yang baru bergelar ibu. Keseronokan bersama bayi dengan melakukan pelbagai aktiviti yang menceriakan mampu membuatkan teruja sekali gus, bayi menjadi ceria dan sihat.
1. Cakap dan ketawa bersama

Walaupun bayi masih belum boleh bercakap, namun ia adalah aktiviti yang menceriakannya. Teruskan bercakap dengan disulami dengan ketawa. Pasti bayi seronok melihat wajah anda yang ceria.


2. Bergurau

Aktiviti yang menyeronokkan si kecil. Bergurau dengannya sambil geletek pada anggota badan yang menggelikannya. Sentuhan tangan ibu akan membuatkan si kecil terhibur dengan aktiviti ini.-kalau papa geletek memang kuat suaranye terkekek2..pastu malam confirm ngigau time tido..huhuhu..(kalau compare jari mama ngn aqis,saper lg tembun?..huhuhu..)


3.Panggilan manja

“Sayang, anak ibu.”Ini adalah antara panggilan manja yang membantu membuatkan si kecil tersenyum. Sambil memanggil dengan panggilan manja, pegang tangan dan tatap matannya. Ulangi beberapa kali, supaya si kecil tahu yang betapa anda menyayanginya. -aqis pulak kalau panggil aqis omey...tersenyum2 malu la dia..


4.Pujian

Senyum kepada bayi anda sambil memuji akan paras rupanya comel, kulitnya yang gebu dan matanya yang cantik. Sambil itu, dekatkan wajah anda kepadanya sehingga tangannya menyentuh wajah anda.- yg nie memang aqis suke..bukan takat sentuh muke..siap pakej cakar, cubit, korek mata,idung ngn mulut lg..5.Mimik muka lucu

Bayi suka melihat wajah ibunya. Apa jua reaksi pada wajah ibunya pasti menarik perhatiannya. Jadi lakukan mimik muka lucu untuk menarik perhatiannya, contohnya bulatkan mata, mulut dan pegang pipi. Bayi pasti suka melihat mimik muka lucu anda!


Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...